torstai 25. syyskuuta 2014

Kouluunvientirumbaa espanjalaisittain

Kävelin aamulla parin kilometrin päässä olevaan määränpäähäni samoihin aikoihin, kun pienet koululaiset parveilivat vanhempineen kaduilla. Pari poliisia oli ohjaamassa liikennettä ahtailla kulkuväylillä, jotta lapset pääsisivät turvallisesti saattajineen koulun portille. Kadun varteen olikin kehittynyt melkoinen sumppu, kun saattajien autot täyttivät kapeiden teiden varsia.

Vaikka olen usein täällä aikaisemminkin vieraillut, en ole koskaan nähnyt tätä kouluunvientirumbaa lähietäisyydeltä. Täällä aikuisen on saatettava lapsi kouluun sekä haettava koulusta pois. Aamuisin koulun portit suljetaan määräaikaan mennessä, jonka jälkeen on enää turha pyrkiä sisälle. Minulle on kerrottu, että jos taas lapsen hausta myöhästyy - oliko se nyt vain 15 minuuttia, joutuvat vanhemmat hakemaan lapsensa sosiaalihuollon puolelta. Luulisi, että täällä ryhmäpaine ja vallalla olevat normit vaikuttavat positiivisesti ainakin lapsen turvallisuuden tunteeseen. Olen myös pistänyt merkille, että kun vanhemmat hakevat lapsiaan koulusta, syntyy luontaisesti jokapäiväinen kontakti vanhempien kesken. Melkoinen puheensorina täyttääkin koulunporttien edustat päivittäin. Olettaisin, että vertaistuki toimii melko mukavasti.

Valitettavasti Suomessa jo pienet lapset joutuvat usein menemään kouluun yksin, sekä palaamaan koulun jälkeen tyhjään kotiin, koska yhteiskunnalla ei ole tarjota mitään pysyvää tukea tilanteeseen. Luin jostain, että iltapäiväkerhoja supistetaan säästöjen toivossa jossain päin Suomea. Joskus tuntuu siltä, että suomalaisen lapsen hyve on olla itsenäinen ja omatoiminen. Kuuluuko lapsen edes olla itsenäinen jo ala-asteella? Olen kuullut, että täällä Espanjassa alle 12-vuotiaan lapsen kotiin yksin jättäminen olisi jo heitteillejättö. Pitäneekö paikkaansa?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti