lauantai 27. syyskuuta 2014

Arjen pieniä eroja

Kun uutena asukkaana asettuu erilaiseen kulttuuriin, tulee väkisinkin vastaan pieniä ja suuria eroavaisuuksia oman ja vieraan kulttuurin välillä. Varsinkaan näitä pieniä arkipäivän eroavaisuuksia ei hetken päästä edes huomaa. Tähän olen listannut joitakin omia havaintoja näistä pienistä eroista joita suomalainen kohtaa Espanjan arjessa.

    Asuntojen äänieristys:
  • Palauta mieleesi joku huonosti äänieristetty kerrostalokolmio jostain Pieksämäen keskustasta ja kerro se äänimaailma kymmenellä (voi olla vähän liioiteltu). Kaikki kolinat, vessan vetäisyt yms. kuuluvat joskus kuin omasta asunnosta. Yöllä naapurista kantautuvat äänet aiheuttavat alkuun muutamia sydämmentykytyksä, kunnes niihin tottuu. Usein ainoat juhlijat talossa ovat suomalaisia tai muita ulkomaalaisia turisteja. Paikallisiin känniöykkäreihin en ole vielä törmännyt. Kovaääniset roska-autot liikennöivät myös myöhään illalla ja joskus jopa aamuyöllä. Olenkin opetellut valvomaan mahdollisimman myöhään, että kaikki kolinat ja pölinät loppuvat. 
      
    Koti:
  • Hannoista tulee todella kuumaa vettä, jota saa suihkuun mennessä varoa.
  • Alapesusuihkut puuttuvat, mutta vessoista löytyy pesulaari joka ajaa saman asian. Miten espanjalaiset eivät ole omaksuneet bideesuihkua? Se veisi tilaakin paljon vähemmän! 
  • Asunnot ovat usein pitkulaisia ja kapeita ja hieman hankalasti sisustettavia.
  • Lattioissa käytetään usein marmoria tms. laattaa, joka on talvella jäätävän kylmä, mutta kesällä miellyttävän viileä
  • Imuri ei ole vakiovaruste. Usein asunnoissa on vain pehmeäharjaksinen harja ja rikkalapio. 
  • Tiskiharja ei ole itsestään selvyys, vaan sen tilalta löytyy kummallinen pesusieni. Tiskiharja kuuluukin usein suomalaisen ensimmäisiin ostoksiin 

    .Koirat:
  • Koirien määrä on täällä melkoinen. Ensin muppe numero yksi aloittaa keskustelun, jonka jälkeen kaikki parvekkeilla päivystävät kaverit liittyvät tähän pulinakerhoon. Tämä koira-asia on sellainen johon on vaan pakko tottua. Mutta kyllä se kieltämättä ärsyttää, kun kesken sikeimpien yöunien, joku muppe saa omistajaltaan luvan herättää koko tienoon.
    Vielä jokin vuosi sitten kaduilla piti jatkuvasti koiran kasoja väistellä, mutta onneksi kadut ovat nyt jonkin verran siistiytyneet. Suurin osa koiranomistajista kerää jo tunnollisesti koiransa jätökset. Siitä työstä laistaessaan taitaakin koiranomistaja kiinni jäädessään saada jonkin sanktion. Ja vielä: En lakkaa koskaan ihmettelemästä, miten espanjalaiset koirat kulkevat rennosti irrallaan omistajansa perässä tekemättä numeroa vastaan tulevasta puudelista.  

    Reviiri: 
    Poskisuudelmia olen jo muutaman joutunut (suomalainen näkökulma) vaihtamaan, jonka jälkeen olo oli kuin Euroopan omistajalla. Kynnys oli ylitetty! Suomalaisella on tottuminen reviirinsä supistumiseen. Ennen rannallakin jäimme rantavarjoineen ja pyyhkeineen kauemmaksi muista, mutta pikku hiljaa sitä huomaa tunkevansa paikallisten tavoin mahdollisimman lähelle rantaviivaa. Heinäkuussa pyyhkeiden väliin ei kovin suurta tilaa jäänyt, eikä ollenkaan ahdistanut. Ei olisi joitakin vuosia sitten tullut kuuloonkaan!
       
    Kaupassa käynti:  
  • Täällä pystyt käteisellä maksamaan ostoksesi viimeistä senttiä myöten. Kassa saattaa kysyä, setelillä maksaessa, että löytyisikö teiltä vielä 4 senttiä? 
  • Kätevästi kuljetan mukanani mummokärryä kaupassa käydessäni, varsinkin jos tiedän tekeväni suuremmat ostokset. Eipä Suomessa tulisi mieleenkään vetää perässäni tätä huippukätevää vetolaukkua. Joissakin kaupoissa on jopa oma lukollinen parkki mummokärryjä varten!
  • Kaupan kassalla saattaa jono pysähtyä suomalaisittain pitkäksi aikaa, kun myyjä pakkaa vanhan rouvan tavarat pussiin tai odottaa, että vanha rouva pakkaa tavarat ja verkkaisesti kaivaa lompakkonsa esille, vaihtaa kuulumiset ja maksaa ostoksensa. Suomalainen on jo ehtinyt pari kertaa vaihtaa painoaan jalalta toiselle ja pyöritellä päätään. Espanjalainen ei ole moksiskaan. Kaupan kassalla ei ole kiireistä meininkiä niinkuin monesti Suomessa. Vastahan tällä viikolla, joku kassatyöntekijä luetteli iltapäivälehdessä kuinka asiakkaan tulisi toimia, että jono liikkuisi mahdollisimman tehokkaasti!
  • Kaupat saattavat olla auki myöhään, mutta sunnuntaina kaupat ovat yleensä kiinni. Ja se kuuluisa siesta on täällä oikeasti olemassa. Monet liikkeet sulkevat puotinsa muutamaksi tunniksi päivällä. 
      
    Liikenne:
  • Täällä Fuengirolassa en voi olla hämmästelemättä autoilijoiden tunnollisuutta pysähtyä suojatien eteen. Vaikka auto lähestyy sinua reippaanlaisesti, se yleensä pysähtyy renkaat vinkuen, jotta voit ylittää suojatien.
  • Parkkisakot saadessasi, voit vielä paikanpäällä mitätöidä sakon, maksamalla parilla eurolla pysäköintimaksua ja laittamalla maksukuitin parkkisakon mukana olevaan kirjekuoreen ja jättämällä kirjekuoren parkkimittarissa olevaan laatikkoon. Kätevää!
  • Älä harmittele pieniä kolhuja joita alkaa ilmestyä autoosi. Se on turhaa.

Kyllähän näitä pieniä eroja on paljonkin. Toiset viehättää ja toiset ärsyttää. Ajan myötä niitä ei edes huomaa. Niin pitääkin käydäkin, jos haluaa espanjalaiseen kulttuuriin sopeutua. 



3 kommenttia:

  1. Kuulostaa mukavalle, paitsi tuo koiran räksytys asia, siihen ei välttämättä rotu ihan pian...

    VastaaPoista
  2. Korjaan totu! Näköjään oikolukija päättää kirjoitella ihan omiaan välillä ☺

    VastaaPoista
  3. Päivisin koiran haukkuminenkin kuuluu ihan normi ääniin, jota kerrostaloasujan on siedettävä, mutta yö aikaan se on jo omistajan välinpitämättömyyttä jos päästää koiransa parvekkeelle haukkumaan. Siihen ei kyllä totu. Onneksi joku on jo jotain lappusia hissiin kirjoitellut häiritsevästä koirasta (mitä nyt yhtään siitä kirjoituksesta ymmärsin). Espanjalaisetkin haluavat onneksi yönsä nukkua rauhassa:)

    VastaaPoista