sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Paluu luottotiedottoman ahdinkoon

Vasta muutama päivä Suomessa ja asiat alkavat painaa päälle. Selvisi, että vakuutuksemme on irtisanottu. Mieheni oli Suomessa ollessaan päättänyt lopettaa kalliin henkivakuutuksemme jättämällä alkavan jakson maksamatta, koska vakuutuskirjassa lukee, että henkivakuutus lakkaa ilman irtisanomisilmoitusta 30 päivää eräpäivän jälkeen. Tämän lauseen mukaan voi helposti saada käsityksen, ettei erillistä irtisanomista tarvita. Suuri virhe. Vakuutusyhtiö tietenkin näki tilaisuutensa tulleen ja irtisanoi kaikki vakuutuksemme ilmoittamatta asiasta. Tilanne selvisi minulle, kun kirjauduin vakuutusyhtiön omiin tietoihini nähdäkseni mitä vakuutuksia meillä onkaan. Eipä enää mitään! Vain lakisääteinen autovakuutus. Pääsivät kätevästi epätoivotusta asiakkaasta eroon, joka tuohon yhtiöön on turhaan vuosien varrella maksanut useita tuhansia euroja. Täytynee ilmoitella luotonantajapankille, että näin on käynyt. Irtisanotaanko laina vai myöntääkö pankki vakuutuksen kiinteistölle?

Välillä olen miettinyt tuota blogini nimeä, ettei se pidä enää paikkaansa, ettei elämäni enää niin riskaabelia ole, vaikka pilvilinnaa välillä onkin. Espanjassa oleminen kaukana ongelmista, hämäsi sen verran, että elämä alkoi tuntua taas normaalilta. Suomeen paluu saa näköjään välittömästi olon tuntumaan yhtä riskaabelilta kuin ennenkin. Mielenrauha on tällä hetkellä taas jossain nurkan takana. Silti luottamus Jumalaan, että kaikki järjestyy, on olemassa.

Tänään tätä vakuutusasiaa pohtiessani olen tullut siihen tulokseen, että maksuhäiriö vaikuttaa kohtuuttomasti eri elämän osa-alueisiin joiden luulisi kuuluvan ihmisen perusoikeuksiin, kuten asunto. Maksuhäiriöistä pidetään automaattisesti leväperäisenä asioidensa hoitajana, vaikka syy luottotietojen menetykseen on usein esimerkiksi yritystoiminnan epäonnistuminen. Esimerkiksi nyt luottotiedottomana en saa uusia vakuutuksia mistään. En matkavakuutusta, eli pysynkö Suomessa loppuelämäni? En kotivakuutusta, eli asunnonsaanti on erittäin hakalaa, jos lähes mahdotonta. En saa mitään tapaturmavakuutuksia, en vapaa-ajanasunnon vakuutusta, joka on luotonantajan vaatimus. 

Miksi oletetaan, että luottotiedottomat ihmiset eivät haluaisi asioitaan korjata? Uskon, että suurin osa luottotiedottomista haluaa parantaa mainettaan maksamalla laskunsa säntillisesti päästessään taas tolpilleen. Meille pitäisi antaa toinen mahdollisuus. Luottotiedottomien kohtelu on selvää syrjintää. Ketään ei kiinnosta, miten paljon ja miten kovalla työllä ja vaivalla usein vuosia yritetään kituuttaa minimituloilla ja maksella laskuja, ettei vaan luottotiedot menisi. Moni ei ymmärrä, miten raastava tämä tilanne voi olla. Menee yöunet ja menee terveys. Jossain vaiheessa usein seinä tulee lopulta vastaan. Olisi voinut lopettaa selviämisleikin aikaisemmin - ajattelee moni. Raakaa peliä. Se on kerrasta poikki. Olet yhteiskunnan pohjasakkaa - epäluotettava, kun nimesi on listattu luottotietohäiriöisten listaan. Tästä kirjoitan myös aiemmassa blogissani: Luottotiedoton yhteiskunnan ongelmajäte

Tässä voisi olla yritysidea, jossa asiakkaita riittäisi nyt ja tulevaisuudessa.  Kaikessa yritystoiminnassa on riski, eikä tässä olisi sen enempää eikä vähempää kuin muussakaan toiminnassa. Luottotiedottomien  asunnonvuokrausvälitys ja jos rahkeita riittää, niin lisänä vielä vakuutusyhtiö. Kylläpä ovi kävisi ja puhelin soisi, koska meitä ahdingossa eläviä luottotiedottomia Suomessa on jo melkoinen määrä. Toimessa voisi käyttää porkkanaa ja keppiä riippuen siitä, miten luottotiedoton käyttää asemaansa. Niin kuin sanoin, harva haluaa tahrata mainettaan yhtään enempää näiden koettelemusten jälkeen. Olisin ensimmäinen asiakas. Heti. 

Tiedän, että monet jotka ovat onnistuneet talousasioissaan ärsyyntyvät tästäkin kirjoituksesta. Olen sen verran seurannut kirjoittelua luottotietohäiriöisistä ja ongelmista siihen liittyen, että en ole voinut olla törmäämättä palauteosioiden syyllistäviin ja halveksuviin kirjoitteluihin. En yhtään ihmettele, miksi monet haluavat salata ahdinkonsa. En tiedä onko meillä luottotiedottomilla mitään yhdistystä tms. vertaistukea, mutta on selvää, että sellaista tarvittaisiin.


Kevään ensimmäinen mökkikäärme paistattelee päivää.
9 kommenttia:

 1. Löysin juuri blogisi ja luin sen alusta loppuun - kiitos siitä, että olet avoimesti kertonut elämästäsi velkahelvetissä, se tuo lohtua samassa jamassa olevalle. Itsekin keski-iässä, 7 vuotta ulosotossa ja luottotiedottomana eläneenä...kerran velkajärjestelyyn anoneena (kielteinen päätös, nyt määräaikaisessa työssä joten en voi hakea uudelleen). Surullisinta tässä on se, etten pysty korjaamaan tekemiäni virheitä, koska korko kasvaa tunti tunnilta ja ulosoton kautta menevät lyhennykset eivät lyhennä itse velkaa juuri ollenkaan - tästä ei ole poispääsyä vaikka eläisin satavuotiaaksi. Harkinnassa muutto ulkomaille kun joudun Suomessa joka tapauksessa anomaan toimeentulotukea joka kuukausi, vaikka hyväpalkkaisessa työssä olenkin. Tsemppiä sinne ja toivottavasti asiat selkiintyvät jotenkin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihminen laitetaan tässä maassa melkoiseen myllyyn näissä tilanteissa. Luottotiedottomien kohtelussa ei ole mitään inhimillisyyttä, jos ei esim. velkajärjestelyyn pääse. Ketä tämä palvelee? Valtio jää veromarkkoja vaille, koska monet alkavat työskennellä joka tapauksessa pakosta pimeästi, koska raha ei muuten riitä elämän perustarpeisiin ja elämä maisti millekään pelkästään kattoon syljeksien. Tsemppiä myös sinulle, ja toivotaan, että joku "inhimillisyyspykälä" saadaan joskus lakiin kirjattua, jotta elämisen ehdot täyttyvät. Pääseehän murhamieskin lusittuaan aloittamaan alusta!

   Poista
 2. Entä oliko muut irtisanotut vakuutukset jo maksettu? Silloihan vakuutusyhtiön pitäisi palauttaa ainakin osa rahoista..

  Matkavakuutuksen saa ulkomaisistakin vakuutusyhtiöistäkin, niitä ei kiinnosta suomalaiset luottotiedot. Toisaalta minäkin sain Ifistä vuoden matkavakuutuksen Venäjän-viisumia varten vaikka luottotietoja ei ole ollut moneen vuoteen. Viisumikeskus auttoi.

  VastaaPoista
 3. Hyvä tietää tuosta matkavakuutuksesta! Pyysinkin jo selvityksen vakuutuksieni tilasta, ja selvitystä siitä, miksi ei mitään irtisanomistietoa ole tullut. Minulta irtisanottiin sentään aika monta vapaehtoista vakuutusta tuosta vaan. Vastausta odotellen...

  VastaaPoista
 4. Olen samaa mieltä, että vertaistukea tarvitaan. Olen ihmetellyt ja etsinyt netistä ja jokapuolelta jotain vertaistuki-ryhmää. En ole löytänyt. Esimerkiksi velkaneuvojat voisivat ohjata ihmisiä tällaiseen ryhmään. Pitäisi perustaa joku yhdistys tätä varten.

  VastaaPoista
 5. Juuri näin. Me olemme liian häpeissämme tilanteesta johon olemme joutuneet. Yleiset asenteet ruokkivat tätä häpeää ja epäonnistumisen tunnetta lisää. Niin monta elämää menee säästöliekille näissä tilanteissa ja usein osallisena on valitettavasti myös muu perhe. Vertaistuen puuttuminen viestii tilanteen raastavuudesta ja toivottomuudesta.

  VastaaPoista
 6. Olen mielenkiinnolla lueskellut tätä sivustoa, ja kyllä jonkunlainen yhdistys tai muu seura pitäisi Suomeen perustaa luottotiedottomille. Meitä on paljon. Itse ajauduin suhteellisen suuren yrityksen jälkeen samaan paskaan, työllistin 10 ihmistä ja olen valehtelemati maksanut liki miljoonan veroja Suomeen...samaan sakkiin vaan. Itse olin ilman KELA.n peruspäivärahaa 4- vuotta, ei ollut siihen oikeutta koska TE- toimisto katsoi että 1990- luvulla ollut työssäoloehto on edelleen voimassa, se oli siis voimassa voimassa vielä 2011. En ole häpeissäni, lähinnä helvetin katkera. Ihmiset jotka ovat yrittäneet ja tuoneet valtion kassaan rahaa urakalla heitetään kuin märät rätit ikkunasta ulos ja heiltä viedään ihmisarvo. Ei asuntoa, ei mitään, ei auta kertoa virkailijalle että hei olen jo maksanut veroja enemmän kuin sinä tulet koskaan maksamaan elämässäsi, ei auta, olet saastaa ja samanlainen pikavippien pummaaja kuin ne kaikki muutkin.

  VastaaPoista
 7. Kyllä se on niin totta, että luottotiedottoman asema Suomessa on surkea. Olen kuullut niin monta tarinaa, jossa inhimillisyys on kaukana. Yksi parannus luottotiedottoman ahdinkoon tuli vuoden alusta, kun pankkien on myönnettävä luottotiedottomalle verkkopankkitunnukset. Tosin laki ei koske tietekään yrittäjäksi ryhtyvää, mikä on taas aivan älytön epäkohta. Ymmärrän katkeruutesi ja kiukkusi oikein hyvin. Laitan sinulle tähän pari hyödyllistä linkkiä, josta löytyy vertaistukea. Tsemppiä!

  https://www.facebook.com/groups/velallistentuki/

  https://www.promerit.net/2017/01/velallisten-tuki-ry-perustettu/

  VastaaPoista
 8. Matkavakuutus luottotiedottomalle tuolta ja on vielä edullinenkin :) https://safetywing.com?referenceID=jari&utm_source=jari&utm_medium=Ambassador

  VastaaPoista