lauantai 15. marraskuuta 2014

Voi Kela minkä taas teit! Ei voi olla totta!

Mieheni on käymässä Suomessa ja koska lääkkeeni ovat loppumaisillaan annoin hänelle mukaan Kela-korttini, että hän saa tuoda minulle tarvitsemani astma- ja kilpirauhaslääkkeet. Siinä niitä näitä puhelimessa juttelimme ja hän kertoi hoitaneensa lääkeasian tänään ja tuumasi, että lasku oli  yli 90 euroa. "Mitä!" Huudahdin. "Ei ne maksa niin paljon!"

Epäilys hiipi heti mieleeni, että onko minut lempattu Suomen sosiaaliturvasta alle kolmen kuukauden Espanjassa oleskelun perusteella. Mutta eihän se voi olla mahdollista. En ole edes ilmoittanut asuvani Espanjassa. Täällä asuu suomalaisia, jotka ovat saaneet aivan rauhassa oleskella Espanjassa vuosia ilman Kelan puuttumisia. Eivätkä he edes myönnä tietäneensä, että lyhyestäkin asumisesta pitäisi Kelalle ilmoittaa. Espanjassa voi asua osan vuodesta, ja jopa kolme vuotta ilman, että putoaa Suomen sosiaaliturvan piiristä. En ole tehnyt mitään muuttoilmoitusta tänne, koska olen vain "lomalla" tai voisin ainakin olla, koska olen ollut täällä vain muutaman kuukauden.

No totuus paljastui, kun menin äsken Kelan sivuille ja kirjauduin omiin tietoihini. Sairausvakuutukseni on peruttu nyt perjantaina!? Eli tällä hetkellä olen tilanteessa, että minulla ei ole sosiaaliturvaa Suomessa eikä Espanjassa! KIIIIITOS kela!!! Täytyy kyllä ihmetellä kuinka omatoimiseksi Kela on heittäytynyt. Ihan vaan tuosta päätti olettaa, etten enää ole Suomessa kirjoilla, vaikka osoitteeni on edelleen mökkiosoite ja kirjanikin on vielä Suomessa. Tai sinne ne ainakin viimeksi itse ohjasin. No Kela päätteli kuitenkin, että "oleilen" Espanjassa, joka kai riittää, ja sen perusteella oikeuteni sosiaaliturvaan peruttiin.

No, tilanne on todennäköisesti lähtenyt kehittymään silloin, kun soitin syyskuussa Kelaan työttömyyskorvaukseen liittyen. Silloin "täti" ilmoitti minulle, että Kela tarvitsee tiedon ulkomaille muutosta. Sepostin silloinkin, että en vielä tiedä muutanko tänne. Riippuu saanko töitä. En ole minkäänlaista muuttoilmoitusta tehnyt Espanjaan ja olen todellakin täällä ollut nyt 8.9. lähtien, eli en edes vielä kolmea kuukautta! Haloo!  

Oli vielä pakko tarkastaa mitä väestötietojärjestelmässä minusta luki. Kotikunta oli vielä Suomessa ja osoite myös. Eli en ole unissani käynyt niitä muuttamassa kuten jo hetken epäilin. Alkaa mennä jo yli ymmärryksen. Miksi olen veroja maksanut? Kreikkaa varten kai...


"Kun muutat ulkomaille alle vuodeksi, säilyt yleensä Suomen sosiaaliturvassa ja voit saada Kelan etuuksia. Jos taas tarkoituksesi on asua ulkomailla yli vuosi, menetät useimmissa tapauksissa oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan."

Eli näin se oikeasti meni

Kela päätteli jostain (aivan oikein), että oleskelen Espanjassa. Tiputti minut Suomen sosiaaliturvasta. Laittoi minulle täytettäväksi sähköisen lomakkeen, joka todennäköisesti on odottanut täyttämistään jo jonkun aikaa Kelan tiedostoissa, jonne minun olisi pitänyt tietenkin ymmärtää mennä sitä etsimään. Tilannehan on se, että jos tuon lomakkeen täytön perusteella saan takaisin sosiaaliturvani Suomesta ja esim. ensi viikolla saan töitä, ilmoitan taas uudelleen Kelalle, että tiputtakaa minut sittenkin sosiaaliturvasta. Ja taas tekevät päätöksiä. Heillä ei ilmeisesti ole tarpeeksi tekemistä, joten tässä sitä sitten tulee... 

Ote lomakkeesta:

"
Valitse tämä ilmoitus myös silloin, kun asut Suomessa mutta työskentelet EU/ETA-maassa (rajatyö), tai EU/ETA-maan lippua käyttävällä aluksella (merityö).


Suomesta muutettaessa, kun oleskelet yli vuoden ulkomailla ja kuulut tässä mainittuun henkilöryhmään"
4 kommenttia:

 1. Ja vielä eu-maassa olet! Täysin käsittämtöntä ja lainvastaista. Meillä toimi ihan moitteettomasti lapsilisät yms kun annoin kelalle paluupäivän valmiiksi jo lähtiessä vajaan vuoden päähän. Huomasin myös että sikäläiset suomalaiset tekivät ahkeraan ilmoituksia toisistaan Suomeen kelalle. Oi sitä suomalaista kateutta.

  VastaaPoista
 2. No, minä sain näpäytyksen nyt varmaankin juuri siitä, kun en ilmoittanut Kelalle mitään. Periaatteessa, olen silti ollut täällä vasta näin vähän aikaa, joten aika iso sanktio! Kuka tahaansa voi lomailla ulkomailla pari kuukautta, eikä Kela pudota sosiaaliturvasta. Minulle ei tullut mieleenikään, että joku olisi voinut tehdä minusta ilmoituksen Kelalle, mutta sehän selittäisi tietenkin jotain. Ilmiantaja, jos sellainen on olemassa, on luullut varmaan minun saavan vapaaehtoistyöstä palkkaa...hohhoijaa...

  VastaaPoista
 3. Liekö kela saanut selville Espanjassa oleskelun ip-osoitteen perusteella? Jos haluaa salata ulkomailla oleskelunsa Kelalta ei kannata käyttää ulkomaisia ip-osoitteita. Onneksi täällä Tallinassa toimii myös Elisan verkko.

  VastaaPoista
 4. Selvisi, että Kela teki päätöksensä sen perusteella, etten osannut syyskuussa vielä kertoa oleskeluni tarkoitusta ja aikamäärää täällä. Tarkoitukseni oli mahdollisimman pian työllistyä täällä, ja ilmoitella Kelalle sitten kun on jotain kerrottavaa. Kelalta soitettiin minulle tuona ajankohtana ja espanjalainen puhelinvastaaja paljasti olinpaikkani. Ei auttanut, vaikka selitin, että olen ollut täällä vain vajaat kaksi viikkoa. Virhe oli sanoa, etten osannut kertoa, kuinka kauan oli aikomus viipyä. Kela lähetti minulle kyselykirjeen, jota en koskaan käsiini saanut. Tästä kerron viimeisimmässä blogissa "Kela-draama saatu päätökseen". Että loppujen lopuksi todella tylsä tapahtumaketju...

  VastaaPoista