keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kotivakuutus luottotiedottomalle

Käydessäni velkaneuvonnassa virkailija ihmetteli vakuutusyhtiön irtisanomia vakuutuksiani. Hän kertoi, ettei hänelle ole koskaan tullut eteen näillä perusteilla irtisanottuja vakuutuksia. Tältä herttaiselta virkailijalta sain taas virtaa kysellä vakuutusta vakuutusyhtiöiltä joista en ollut vielä aikaisemmin kysellyt. Aloitin vakuutusyhtiö Turvasta. Sähköpostiin tuli kieltävä vastaus, mutta sitten sain yllättäen Turvasta soiton ja minulle kerrottiin, että on mahdollista hakea sosiaalitoimistolta maksusitoumusta kotivakuutusta varten. Sitä vastaan he voivat myöntää  minulle kotivakuutuksen. Ei auta, vaikka tarjouduin maksamaan 1-2 vuoden kotivakuutuksen etukäteen. Eli on siis otettava luuri käteen ja nöyrryttävä sosiaalitoimiston asiakkaaksi. Tämä on taas sitä "sarjassamme luottotiedottomien nöyryytystä." Noh, sitä vartenhan minä veroja makselen, että saan palvelua. Ylpeyden rippeet on heitettävä romukoppaan, siis jos niitä enää olisi jäljellä. Alan olla jo melko turtunut tähän. Ja mistä sitä tietää, jos pian joudun useamminkin soskussa asioimaan. Katsotaan mitä sieltä vastataan, kun huomenna sinne soittelen... 

Seuraavana päivänä: Soskusta sanottiin, etteivät voi myöntää maksusitoumusta, jos laskelmien mukaan en ole oikeutettu toimeentulotukeen. Antoivat vinkin sieltä, että vakuutusyhtiö Pohjan Tähti on myöntänyt luottotiedottomille kotivakuutuksen maksamalla vuoden vakuutusmaksut etukäteen. Selvitetään...

Parin tunnin kuluttua: Vastaus oli niin tuttu lause, jonka olen lähes jo kaikilta vakuutusyhtiöiltä kuullut: "Emme voi myöntää vapaaehtoisia vakuutuksia, jos luottotiedoissa on merkintä."

Se siitä sitten. Eli, jos minulta vaadittaisiin nyt kotivakuutusta, minun täytyisi lopettaa työnteko ja alkaa sosiaalitoimen asiakkaaksi, jos aikoisin pitää asuntoni. Saisin maksusitoumuksen kotivakuutukseen, asumistukea ja nähtävästi myös toimeentulotukea eikä ulosottovelkani lyhenisi euroakaan. Tämäkö olisi tarkoitus? Pärjäisin yhteiskunnan tuella kyllä aivan mainiosti, mutta ei se minun elämänlaatua - eikä halua, parantaisi pätkääkään. Tätä se on elää vakuutusyhtiöiden vallan alla Suomessa. Eli edelleenkin olen sitä mieltä, että kotivakuutuksen olisi kuuluttava lakisääteisiin vakuutuksiin liikennevakuutuksen tavoin. Tästä lisää blogikirjoituksessani "Yhdenvertaisuuslaki ei koske luottotiedottomia". Jos kotivakuutus olisi lakisääteinen, olisi meille epäonnistuneille  työssäkäyville luottotiedottomillekin yhdenvertainen mahdollisuus asumiseen. Vai onko luottotiedottomat tarkoitus ajaa sosiaalitoimen luukuille ilman työssäkäynnin ja siten velkojentakaisinmaksun mahdollisuutta?

Vinkit: : http://www.sinunturvaksi.fi/424727607 
(lisätty 3.10.2016)

http://www.hs.fi/kotimaa/a1476066723433 
(lisätty 10.10.2016)5 kommenttia:

 1. KYLLÄ!!!!! Ehdottomasti näin. sait asian, mitä olen ihan samalla tavalla ajatellut, sanottua todella hyvin ja selkeästi. Kun vain tietäisin, mihin kannattaisi laittaa se nimien keräyslista, jotta se saataisiin hallituksen käsittelyyn lakiehdotuksiin. En usko että siinä kauaakaan menisi, että nimiä on niin paljon,että se olisi siellä pakko käsitellä. Mutta erittäin hyvä kirjoitus, nyt vaan kaikki mukaan ja täysillä!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteestasi! Tutkin asiaa ja huomasin, että nimiä kerätään esim. tässä: http://www.adressit.com/kotivakuutus_lakisaateiseksi (kannattaa allekirjoittaa). Valitettavasti nimiä ei ole kertynyt montaakaan, vaikka adressi on ollut esillä jo vuosia. Tässä hyvä esimerkki siitä, että jos aihetta ei markkinoida se jää "hukuksiin". Adressi ei suoraan johda lakialoitukseen, mutta sillä voi kerätä julkisuutta ja sitä kautta päättäjät saattavat huomioida aiheen. Kansalaisaloite on taas toinen juttu. Siihen tarvitaan puolessa vuodessa 50 000 nimeä,jotta se menisi läpi. Nimet olisi varmasti helppo kerätä, koska meitä luottotiedottomia on moninkertaisesti tuo määrä. Ongelmaksi muodostuu julkisuuden saaminen asialle ja näkyvyys, jonka eteen täytyisi nähdä vaivaa, että puolen vuoden rutistus olisi edes mahdollista. Uskon, että se olisi mahdollista, jos aloittajaksi saisi asialle omistautuneet henkilöt joilla on aikaa. Voisin kirjottaa lähiaikoina jonkun blogin ko. asiaan liittyen ja heräteltäisiin aihetta henkiin jälleen. Jospa joku (sinä?) osaisi asiaa viedä eteen päin ja jolla olisi aikaa siihen. Aloitus täytyisi tehdä huolellisesti ja uskottavasti, jotta sillä olisi mahdollisuuksia. Tässä linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/ohjeet

  VastaaPoista
 3. kirjotin ton adressin alle,ole hyvä

  VastaaPoista
 4. Kotivakuutuksen kuuluisi olla lakisääteinen. Ihmettelen sitä miksi vapaaehtoisia vakuutuksia ei myönnetä luottotiedottomille? Jos vakuutus toimii prepaid-tyylillä niin missä kohtaa yhtiölle vakuutus on vähääkään "riskivakuutus"? Onko kyseessä siis olettamus siitä, että jos ihmisellä ei ole rahaa hän on epäluotettavampi kuin henkilö jolla on rahaa?

  Velallisen ja velkojan voimasuhteet ovat muutenkin voimakkaamman puolella koska laki muuttuu aina perintäyhtiöiden ja vakuutusyhtiöiden vaatimuksesta jos käy niin kurjasti, että häviävät oikeudessa.

  VastaaPoista
 5. Joku vakuutusyhtiö minulle kerran perusteli luottotiedottoman vakuuttamisen mahdottomuutta siten, että heidän automaattinen tietojärjestelmä ei jousta yhtään jos asiakas on luottotiedoton... Selitys sekin.

  VastaaPoista