tiistai 11. marraskuuta 2014

Arjen sääanalysointia

Täällä on tällä hetkellä sama ongelma kun Suomessa keväisin. En osaa pukeutua oikein! Aamulla on kylmä, ja kun minulla ei ole vieläkään toimivaa ulkolämpömittaria, yritän arvioida lämpötilan ennen uloslähtöä. Tunnustelen ensin parvekkeella ulkolämpötilaa, joka korkealla ja tuulisella paikalla ei tietenkään ole kovin tarkkaan arvioitavissa. Sitten tähyilen merelle, miltä siellä näyttää. Heijastuvatko auringon säteet mereen kirkastaen veden pinnan sädehtiväksi vai alkavatko pilvet kerääntyä meren ylle tuoden veteen kylmän, tumman sävyn? Vuorilla olevat pilvet eivät kerro yhtään mitään. Usein vuorien päällä on tummaakin tummemmat pilvet pitkin päivää, mutta rannikko on silti täysin aurinkoinen. Yritän kovasti arvioida ulkolämpötilaa myös seuraamalla miten muut pukeutuvat. Onko kadulla kävelevillä ihmisillä takki tiukasti napitettu kiinni? Onko se toppatakki vai kevyt takki? Onko päällä yleensäkään takkia jne? Riippuen onko kävelijä espanjalainen vai suomalainen, on vaatetus sen mukainen. Espanjalaisella naisella saattaa olla pitkät talvisaappaat ja toppatakki, kun taas samaan aikaan suomalaisella shortsit ja t-paita. Yritä siinä sitten arvioida. Mutta onneksi on kerrospukeutuminen! Vähennän vaatetta yleensä siinä vaiheessa, kun kävelymetrejä on tullut riittävästi lämpiämiseeni.  Aurinko huolehtii kyllä lopusta tai jättää huolehtimatta. 

Tänään en inspiroitunut kovin tarkkaan analysoimaan päivän säätä, koska vettä tuli heti aamusta kuin aisaa ja yleisilme oli ankean harmaa. Pelkkä ajatuskin ulosmenosta sai vilunväreet villiintymään. Oli se silti vain lähdettävä kastelemaan kengät vettä virtaaville käytäville. Se vaan on niin totta, että pimeys nuuduttaa täälläkin. Onneksi auringon paisteen todennäköisyys lähipäivinä on suurempi kuin tämä pimeys. En nyt jaksaisi mitenkään tätä ankeutta, kun muutenkin väsyttää. Kaiken lisäksi joku flunssantapainen yrittää päästä minuun käsiksi.

Eipä siitä pääse mihinkään, että kohta joutuu ostamaan talvitakin ja varmaan myös kumpparit. Tulin tänne Espanjaan pari kuukautta sitten vain yhdellä matkalaukulla, enkä pakannut siihen ollenkaan talvivaatteita. Tai pakkasinpas, jokaisen vilukissan vakiovarusteet - villasukat! Onneksi ostin viime viikolla uuden villapaidan, joka maksoi vaivaiset 9 euroa.

Kylmenevän, yleensä aurinkoisen Andalusian  sään ehkä kestää ilman suurempaa dramatiikkaa, mutta sateinen talvi ei tietenkään olisi kovin mukavaa. Itse en ole täällä talvella pidempiä aikoja ollut, mutta kuulemani mukaan kelit vaihtelevat eri talvina paljonkin. On talvia, ettei vettä ole tullut ollenkaan, ja taas talvia, että sitä on tullut kyllästymiseen saakka. Toivottavasti tuleva talvi täällä olisi vähäsateinen tai ainakin edes vähäluminen.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti