tiistai 18. marraskuuta 2014

Kela-draama saatu päätökseen

Niin mukavaa, kuin olisikin jatkaa tämän Kela-draaman kirjoitusta, loppuivat minulta kuitenkin draaman ainekset. Sain  Kelalta kiinni henkilön, joka perusteli saamaani Kelan päätöstä. Minulle yllättävä tilanne on lähtenyt kehittymään siitä, kun virkailijan kanssa vatvottiin työttömyyskorvaus hakemustani puhelimitse juuri niihin aikoihin kun olin muuttanut tänne. Virkaillija huomasi, että olen ulkomailla espanjankielisen vastaajan takia ja kyseli silloin matkani tarkoitusta. Sanoin olevani "haistelemassa" mahdollisuuksiani löytää töitä täältä, enkä osaa sanoa kauan matkani kestää. Siinä syy, miksi postilaatikostani olisi pitänyt pian tämän keskustelun jälkeen löytyä Kelan lähettämä kysely maassaoleskelustani. Koska sellaista kirjettä ei koskaan käsiini tullut, vastausksen palautuspäivä oli ehtinyt mennä umpeen ja loppu sitten selviääkin aikaisemmista kirjoituksistani. Eli nyt kai pitäisi sitten Postia kritisoida, mutta en enää avaudu tästä aiheesta enempää. Postin toimista olisin saanut paljon herkullisempia aiheita parin vuoden takaisista asioista.

Jos Kelan resurssit riittäisivät, ehkä kannattaisi siirtyä sähköposti - tai tekstiviesti ilmoituksiin, jotta asiakkaat saisivat tärkeät ilmoitukset käsiinsä. Lähes kaikilla on matkapuhelin tai sähköposti. Ainakin ilmoitus, että olemme lähettäneet sinulle postia, olisi tarpeellinen. Ei Suomen posti todellakaan ole mikään pomminvarma laitos, vaan kirjeitä hukkuu melkoisia määriä. Siitä on minulla ja monella muullakin karvaita kokemuksia.  

Mikä minua vieläkin ihmetyttää, että mitä tarkoittaa EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus maiden välillä? Työtön voi saada työttömyyskorvausta kolmelta kuukaudelta oleskellessaan toisessa EU-maassa, mutta toki täytyy ilmoittautua ko. maan työvoimatoimistoon työnhakijaksi. Ja Kelahan on korvauksen maksajana. Kohdallani ei maltettu odottaa edes tuota kolmea kuukautta, että kansalaisoikeuteni sosiaaliturvaan olisi pysynyt edes jossain päin eu:ta. Jotenkin luulin, että se on oikeuteni, mutta taas olen ymmärtänyt jotain väärin. No, tosin pointtihan olikin se, etten ilmoittanut matkani syytä ja olin ns. omatoiminen työnhakija, ilman tukia, koska niitä ei minulle koskaan myönnetty. Tästä voit lukea enemmän blogistani: http://riskaabelipilvilinna.blogspot.com.es/2014/09/ex-yrittaja-valiinputoaja-kelan.html

Mitä tästä opiksi muille maailman matkaajille? Ehkä ainakin se, ettei missään yhteydessä kannata avautua liikaa virkailijoille. Älä ole niin sinisilmäinen kuin minä olen. Pienikin lipsahdus ja vääränlainen viittaus matkan tarkoituksesta voi saada esim. tällaisen tilanteen aikaiseksi (kts. edellinen blogi), varsinkin jos olet ulkomailla etkä saa mahdollista Kelan kyselykirjettä käsiisi. Huomaat olevasi Suomalaisen sosiaaliturvan väärinkäyttäjä, joka sinulta mahdollisimman nopeasti otetaan pois. Tosin tilannehan korjaantuu palattuasi takaisin Suomeen, mutta ei automaattisesti. Muista aina ilmoittaa lähtiessäsi pidemmälle lomalle Kelalle oleskelusi syy toisessa maassa. Sinun on tiedettävä/arvioitava paluupäivä, muuten sinut katsotaan pysyvästi maahan muuttajaksi, vaikka kirjasi ja osoitteesi ovat Suomessa ja tarkoitusperäsi omasta mielestäsi on oikeat.

Oma tilanteeni Kelan taholta on toivottavasti pian korjattu. Ilmoitin olevani vain hengailemassa täällä sekä ajanjakson jonka täällä asustan. Ja jos ensi viikolla saan töitä, tilanne muuttuu jälleen, koska sitten automaattisesti kuulun Espanjan sosiaaliturvan piiriin. Että tämmöistä tänään... Tämän häslingin takia menetin yhden lääkesatsin kela-korvaukset, noin 50€. Onneksi en ollut millään Kelan päivärahalla, koska sitten minulta olisi kai napsaistu suurempi summa.
 

2 kommenttia:

  1. Kannattaa ottaa Netposti käyttöön, varsinkin jos on reissaavaa lajia. Kirjeet voi lukea kaikkialla missä on pääsy nettiin. Helpottaa elämää enkä ole koskaan katunut että siirryin Netpostin käyttäjäksi.

    VastaaPoista
  2. Kyllä vaan, Netposti on kätevä! Toivoisinkin, että kaikki firmat ottaisivat sen käyttöön, niin ei olisi ongelmia postin kanssa. Mutta esim.vakuutusyhtiöni ei "tunne" netpostia, eikä myöskään Kela...

    VastaaPoista