Se tunne, kun olet ollut töissä 13 päivää putkeen yhdellä vapaapäivällä ja viimein pyyhällät pyörällä kotiin viettämään viikonloppuvapaata... Edellinen kirjoitukseni oli väsyneen ihmisen tuotosta. Vaikka olinkin väsynyt työstä, sain myös labrakokeiden tulokset, jotka paljastivat kilpirauhasarvojeni huonontuneen tilan. Kun kilpirauhasarvot alkavat heittää, iskee väsymys, ahdistus, kiukku, ajatuksen hitaus, alakulo ja lukemattomat muut oireet. Lisäksi hemoglobiiniarvoni olivat laskeneet anemiatasolle. Tiedossa on siis lääkenosto ja rautatankkausta.
Olen ollut nyt kilpirauhaslääkityksellä puolisentoista vuotta. Heitin kylläkin lääkärilleni villejä arvauksia diagnoosista joitakin vuosia aiemmin ennen diagnoosia. Kaiken kaikkiaan varmaankin kymmenisen vuotta kuvittelin sairastavani mm. ms-tautia oireideni perusteella, kun tunsin olevani voimaton, väsynyt, masentuntut, tyhmä, ja laiska. Verikokeissa arvot olivat aina viitteissä, joten työterveyslääkärit eivät koskaan tarttuneet oireisiini. Pahin ja työtäkin haittaavin oire oli ns. "aamusumut" jolloin ajatuksen juoksu tahmoi, en nähnyt kunnolla ja pää oli aivan kuin sumussa. Jos töissä oli joku palaveri tiedossa ja päällä oli nämä oireet, yritin ravistella sitä tunnetta pois hyppimällä, hakkaamalla ohimoita, yrittämällä tarkentaa katsetta ja hengittämällä syvään. Ei siihen silti auttanut muu, kuin odottaa iltapäivää. Suurin osa, jotka kärsivät tästä hormoonivajauksesta tietävät mistä puhun.
Ennen kuin sain koelääkityksen olin jo niin väsynyt, että nukuin aina päiväunet ja laahustin lenkillä puuskuttaen mieheni perässä. Tuntui, kuin jaloissani olisi ollut painot. Mieliala oli maassa ja ajatuksen juoksu äärimmäisen negatiivista. Välillä en ymmärtänyt mistään mitään. Olin jatkuvasti vihainen ja ahdistunut jostakin. Käteni tärisivät niin, etten voinut piirtää suoraa viivaa ja olin jatkuvasti syväjäässä. Syy miksi vihdoin menin lääkärille vaatimaan labroja oli hiusten tippuminen. Entinen paksu kiiltävä tukka oli muuttunut ohueksi ja elottomaksi. Hiusklipsit, johon ennen juuri ja juuri hiukseni mahtuivat, eivät hiusten puuttumisen takia enää pysyneet päässä. Olin varautunut jo peruukin ostoon.
Onneksi viimein terveyskeskuslääkäri antoi minulle koelääkityksen arvojeni oltua niukasti viitteiden alapuolella. Piristyminen alkoi melko nopeasti. Ensin huomasin, etten enää tarvinnut päiväunia ja pian huomasin ajatuksieni olevan paljon optimistisempia. Mieheni huomasi nopeasti positiivisen muutoksen - enää ei aamulla peiton alta noussut valmiiksi vihainen ja valittava nainen. Meni joitakin kuukausia, että en ollut enää väsynyt. Mikä tunne!
Epäilen, että moni masennuspotilas on diagnosoitu väärin. Lääkärit määräävät masennuspotilaille heittämällä masennuslääkkeitä, vaikka taustalla saattaa olla vain kilpirauhassairaus. On käsittämätöntä, mikä siinä testaamissa ja varsinkin oireiden mukaisessa lääkityksessä voi olla niin vaikeaa. Monissa muissa maissa viitearvot ovat huomattavasti matalampia kuin Suomessa. Olen eräässä some-ryhmässä kuullut niin paljon tarinoita siitä, miten monet joutuvat vuosia kärsimään lukuisista oireista jopa työkyvyttömyyteen asti, kunnes vihdoin kilpirauhaslääkitys tuo uuden elämän ja työkyky palaa.
Tämän hormoonivajauksen kanssa joudun elämään loppuelämäni. Olen muuttanut ruokavalioni tukemaan kilpirauhastani ja siitä onkin ollut apua. Vatsa voi paremmin ja väsymys pysyy paremmin loitolla. Epäilen, että tällä hetkellä huonontuneet arvoni johtuvat vuorotyöstä, varsinkin yövuorot vievät elimistön helposti stressitilaan. Tilanne on nyt mikä on ja näillä mennään eteen päin. Ehkäpä sopeudun - tai sitten en.
http://kaisajaakkola.com/2013/09/haastatteluni-kilpirauhasen-vajaatoiminnasta-mtv3n-sivuilla/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/11/kilpirauhasen-vajaatoiminta-ei-nay-aina-testeissa
Tätä olen kuullut. Lääkärini kertoi minulle, että vaihdevuosioireet, masennus jne. ovat sittenkin kilpirauhasen vajaatoimintaa, jota vaan ei tutkita eikä todeta. Mikähän tässä niin vaikeaa on? Onneksi sait diagnoosin ja lääkkeet.
VastaaPoistaOlen kuullut, että lääkäriopinnoissa kilpirauhasen vajaatoimintaa käsitellään vain ohimennen. Liekkö totta? Siltä ainakin tuntuu, kun luen toisten kokemuksia lääkärien osaamattomuudesta tämän sairauden hoidossa. Onneksi on kuitenkin lääkäreitä, jotka eivät tuijota vain viittearvoihin, vaan kuuntelevat potilaan kuvailemaa oirekirjoa ja määräävät koelääkityksen.
VastaaPoista