lauantai 17. tammikuuta 2015

Turvallinen maksujärjestelmä?

Täällä Aurinkorannikolla somen keskusteluketjuissa varoitellaan pankkiautomaateista, joissa kortteja on skimmattu. Ei tämä mikään uusi asia ole, mutta jotenkin sen aina väillä unohtaa, miten haavoittuvaisia rahanjakosysteemit ovat. Peitän aina kädelläni näppäimistön, kun näppäilen tunnuslukua. Olen sen tehnyt jo vuosia. Toistaiseksi ei tiliäni ole tyhjennetty, mutta kieltämättä usein mietityttää milloin korttini "kaapataan". Sirukorttikaan ei ole enää turvassa, toisin kuin moni vielä luulee. Rikollisjoukot kehittelevät jatkuvasti uusia tapoja rikoksen tekoon. Kilpajuoksu rikollisten ja tuotekehittelijöiden välillä on kova. Minulla on nykyisin niin vähän rahaa tililläni, etten ole superhuolissani, mutta toki jos ilman rahaa jäisin, niin aina se elämää hankaloittaisi.

Siirrytäänköhän pian takaisin käteisen käyttöön korttiongelmien myötä? Onko rahan väärentäminen rikollisille sittenkin vaikeampaa, kun korttien skimmaus? Mennään vähän pidemmälle. Kuvitellaanpa, että meille tarjottaisiin maksuvälineeksi jonkinlaista siruimplanttia. Voisiko pankkikorttien ja muiden maksuvälineiden  haavoittuvaisuus johtaa tähän? Systeemihän on jo olemassa esim. eläimillä ja on sitä testattu ihmisilläkin. Pieni siru, joka injektioneulalla tuikataan käteen, ja eipä kukaan enää pysty varojesi väärinkäytöksiin. Rahaa ei enää voi väärentää eikä varastaa, mutta et voi enää myydä tai ostaa ilman sirua, koska muuta rahajärjestelmää ei enää olisi. Maksu- ja tunnistautumis väline kulkee aina mukanasi. 

Sirujärjestelmän kautta meidän kulkemista voitaisiin valvoa kaikkialla maailmassa, eikä valvontaa voisi kukaan paeta. Olisimme käveleviä tietokoneita, koska siruun voidaan syöttää palkkasi lisäksi passisi, sairasvakuutuskorttisi, kaikenmaailman bonuskortit yms. Sitten todellakin voisi sanoa, että "isoveli valvoo". Tänään kehitellään näppäriä älypuhelimia, älyrannekkeita yms. Kehitelläänkö huomenna sirua?

Voihan se olla, että kuvaelmani on kuin huonosta tieteisromaanista, mutta silti ei tarvitse olla Einstein, että ymmärtää nykyisen pankkijärjestelmän haavoittuvaisuuden. Uusia turvallisempia keinoja mietitään pankkimaailmassa jo kuumeisesti. Nähtäväksi jää, mikä on seuraava askel. Fiktiota tai ei, mutta eräässä yli 2000 vuotta vanhassa opuksessa on melko tarkkaan kerrottu tämän suuntaisesta kehityksestä tulevassa maailmanjärjestyksessä. Joku uskoo, joku ei. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti