sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Talven tuntua Aurinkorannikolla

Täällä on nyt talvi. Espanjan talvi on välillä sateinen ja välillä tuulinen. Aamut ja illat ovat usein viileitä - jopa kylmiä, mutta useimmiten kuitenkin paistaa aurinko täydeltä taivaalta. Välillä tarkenee oikein hyvin ohuella collegetakilla, välillä on oltava takin alla lisänä villapaita. En ole vielä kuitenkaan espanjalaisten naisten tavoin talvisaappaita ostanut. Sormikkaita olen pari kertaa kaivannut, kun olen joutunut villapaidan hihalla lämmittämään sormiani. Toppatakki on ollut päällä yhden kerran, kun olin illalla ulkona syömässä. Nyt tuntuu oudolta, että turistit kulkevat sortsit jalassa hihattomissa paidoissaan, kun on itse alkanut mieltämään tämän kuukauden talveksi. Olen yleensä tarkkana aurinkorasvan kanssa, mutta jostain syystä aurinkovoide on  jäänyt talviteloille ja olenkin nyt paljon ruskeampi kuin kesäkuukausina. Voi iho parkaa!

Yksi yleisimmistä puheenaiheista on asuntojen jäätävä kylmyys. Kivilattiat hohkaavat kylmyyttä, ja monissa asunnoissa käy sellainen veto, että tukka hulmuaa. Ilman villasukkia ei voi kuvitellakaan oleskelevansa sisätiloissa. Päiväsaikaan ulkolämpötila on yleensä korkeampi kuin sisälämpötila. Tästä syystä pukeutuminen onkin välillä haastavaa, kun sisällä kädet ja jalat on kylmät kalikat niin vaistomaisesti vetää päällensä liikaa vaatetta ulos mentäessä.

Olen onnekas, koska asuntoni on lämmin. Kertaakaan ei ole tarvinnut käyttää ilmanlämpöpumppua ja pysyn lämpimänä lisäämällä jalkaani villasukat ja ylleni villatakin. Alle kahdenkymmenen ei ole tainut sisälämpötila laskea vielä kertaakaan, kun taas ystäväni kertoo mitanneensa asunnossaan 15 asteen lämpötiloja lämmityksestä huolimatta. Yölläkin nukun usein ovi sentin raollaan, että ilma kiertää. On hyvä nukkua viileässä. Ehkäpä tärkein asia asunnon hankinnassa talvikaudeksi on asunnon ilmansuunta. Useimmiten kuitenkin aurinko paistaa lämmittäen ulkoilman yli 20 asteeseen. Jos pääikkunat ovat etelä-länsipuolella, nousee asunnon lämpötila miellyttäväksi, jos valo pääsee esteettä kulkemaan. Asuntoni parveke on nerokkaasti suunniteltu. Kesällä aurinko paistaa korkealta, joten aurinko ei suoraan paista koko parvekkeen syvyydeltä kuumentaen asuntoa. Talvella taas aurinko paistaa niin matalalta, että auringon säteet yltävät lämmittämään sisätilat mainiosti. Maalaisjärjellä ajateltuna, asunnon halpa vuokra yhdistettynä epäedulliseen ilmansuuntaan voi siis kostautua suurena sähkölaskuna. Espanjassa on tunnetusti korkea sähkönhinta ja se näkyy kyllä laskussa.


On vaikea päästä joulun tunnelmaan. Kadut ovat täynnä jouluvaloja ja jouluisia koristeita myydään joka paikassa, mutta kun se suomalaisen tärkein valkoinen jouluelementti puuttuu. Joululauluja on laulettu jo pariinkin otteeseen, mutta ei auta. Ei jouluntuntua edelleenkään. Ehkäpä sitten iskee joulufiilis, kun näen Malagan jouluvalot! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti